Szállás és ellátás


Iskolánk – a nyelviskolák segítségével – a kinntartózkodás teljes időtartamára szállásról is gondoskodik. Családi, kollégiumi, illetve apartmanos és szállodai elhelyezésre is lehetőség nyílik. Mivel mi a nyelvtanulás legjobb kiegészítőjének a családi szállást tartjuk, ezért a továbbiakban ennek lehetőségeit ismertetjük részletesebben.

A gondosan kiválasztott családoknál sohasem kerülhet egy fedél alá két azonos anyanyelvű diák (kivéve külön kérés esetén).

Felnőtt résztvevőinknek saját szobát ajánlunk, de kívánság szerint (rendszerint árcsökkentéssel) együtt utazók esetén megosztható a szoba. A szállást adó család általában félpanziót (reggeli, vacsora) biztosít. Az ebédet az iskola büféjében vagy egy közeli étteremben költheti el a diák.

Gyerekeknek két- illetve többágyas szobát biztosítunk, de több iskolánál egyágyas szoba is kérhető (ilyenkor rendszerint felárat számolunk fel). A nagyobb gyerekeket általában kétágyas szobákban szállásoljuk el, gyakran eleget tudunk tenni az egyágyas szobai kérésnek is. A szállást adó család teljes ellátást ad: reggeli, vacsora a családdal, a déli étkezés pedig vagy hideg ebédcsomag, vagy ahol lehetséges, ott ebéd az iskola éttermében.

Az utóbbi évek tapasztalatai és az iskolák visszajelzései alapján szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a családi szállás elnevezés országonként és kultúránként kisebb különbségeket takar. A klasszikus házaspár egy- vagy több gyermekkel helyett előfordul, hogy egyedülálló a fogadó személy. Ezt a szálláshely visszaigazolásánál jelezzük.

Speciális diétával kapcsolatos kéréseket általában figyelembe tudnak venni az iskolák.

Az iskolák erre a célra alkalmazott személyzete folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi a családi szállások színvonalát. Csak olyan helyet ajánlanak, amit személyesen ellenőriztek, és megbizonyosodtak arról, hogy a diák kényelmes, kellemes környezetben töltheti szabadidejét. A szállással, ellátással kapcsolatos észrevételeket, problémákat azonnal jelezni kell az iskola ezen alkalmazottjának, akit a tanfolyam megkezdésének napján megismerhetnek a tanulók. Csak így van mód a problémákat azonnal, a helyszínen orvosolni.

A szálláshely a tanfolyam megkezdése előtti naptól az utolsó tanítási napot követő napig áll a tanuló rendelkezésére (rendszerint vasárnaptól szombatig). Az érkezés körülbelüli időpontjáról a szállást adó családot időben értesíteni kell levélben vagy telefonon. A szálláshely a legtöbb esetben (főképp nagyvárosokban) nem az iskola közvetlen közelében található. A közlekedési idő alkalmanként 30-40 perc a nagyvárosokban, míg a kisebb településeken általában csak néhány perc séta.

Különösen előnyös a családi szállás:

  1. az anyanyelvi környezet hasznosságát elfogadóknak
  2. a fiatalabb vagy gyengébb nyelvtudású jelentkezőknek
  3. mindazoknak, akik először látogatnak a célországba

 

Kollégiumi/diákapartmanos szállás

Az ajánlott kollégiumok általában színvonalasabbak, mint a hazai viszonylatban ismert diákkollégiumok, fenntartásuk költséges, ezért a várakozással ellentétben a kollégiumi szállás drágább, mint a családi elhelyezés.

Leggyakrabban egyágyas szobát ajánlunk, közös fürdőszobával és konyhahasználattal. Egyes kollégiumokban étkezést is biztosítanak.

Az egyre népszerűbb diákapartmanokban több diák lakik egy lakásban. Közösen használják a fürdőszobát és a konyhát, de mindenkinek saját szobája van.

Általában a megérkezéskor letéti díjat kérnek, amely a helyszínen fizetendő és az elutazáskor a diákok visszakapják. Ennek összege országonként változó, de adott esetben az USD 500-at is elérheti!

Különösen előnyös a kollégiumi/diákapartmanos szállás:

  1. A kortársakkal jobban kommunikáló, önállóbb jelentkezőknek
  2. A célországot már ismerő, magasabb szintű nyelvtudásúaknak
  3. a kötöttségeket és az alkalmazkodást nehezen viselőknek

 

Ellátás az iskola éttermében

 

Szabadidős prgSzabadidős programok

A nyelvtanfolyamok tematikájában gyakran szerepel szervezett szabadidős program. Ezek egy részét, sőt esetenként valamennyit a tanfolyam díja magában foglalja. Jelentkezéskor azonban célszerű meggyőződni arról, hogy mely programok költségeit fedezi a tandíj, és milyen kiadást jelent a többi programon való részvétel.

 

 

Az első napok gyerekeknél, fiataloknál

Az egyedül utazás és megérkezés izgalma, az új, idegen környezet sokszor megviseli a résztvevőket, így a tapasztalatlanabbaknál az első hazatelefonálás nem mindig jár pozitív élménybeszámolóval. Nem kell ettől elkeseredni, mert ez természetes. Az iskolák személyzete és a vendéglátó családok is jól ismerik ezt az állapotot, tudják, hogyan lehet felvidítani az otthonukból először kiszakadt kis gyerekeket. Javasoljuk, hogy a megérkezést követő megnyugtató telefon után egy kis ideig ne keressék a kapcsolatot a családok és akkor az “első 3 nap” is könnyebben elviselhető.